Programări online

     Telefon: 0332.444.777

Endodonţie Cariologie

Endodonţia

Endodonţia este ramura stomatologiei care studiază şi tratează afecţiunile complexului endodontic, adică a întregului conţinut al camerei pulpare din interiorul dinţilor (pulpa dentară cu vasele de sânge şi nervii aferenţi), mai pe scurt – tratament de canal.

Prin importanţa ei, endodonţia reprezintă baza stomatologiei, deoarece durata de viaţă a dintelui depinde de corectitudinea acestui tratament de canal. Acest tratament înlătura insuportabila durere de măsea fara a fi necesară extracţia.

Orice tratament ar urma să primeasca dintele respectiv: fie obturaţie coronară (plombă), fie acoperire cu o coroană dentară/respectiv inclus într-o punte dentară, succesul tratamentului pe termen lung depinde de tratamentul de canal, de felul în care sunt curăţate şi sigilate canalele radiculare, respectiv rădăcinile dinţilor.

Durerea dentară

Nu întotdeauna se vede importanţa tratamentelor de canal, însă cu siguranţă se simte atunci când deşi aveţi dinţi frumoşi, lucrări de o estetică incredibilă, suferiţi totuşi de o durere de măsea de fiecare dată când mâncaţi ceva mai cald sau alimente mai reci, ori când atingeţi un dinte ce nu a primit un tratament de canal optim.

Ai o durere de măsea insuportabilă, persistentă?! Mai mult ca sigur este o carie profundă şi nervul este afectat. Salvarea dintelui şi oprirea formării unui abces (puroi la rădăcini sau în osul maxilar) se realizează prin tratarea şi sigilarea canalului.

Tratamentul de canal necesită mai multe vizite la medicul endodont. Tratarea canalelor radiculare presupune mai multe etape intermediare cum ar fi: curăţarea, lărgirea şi dezinfectarea, obturarea, sigilarea. În unele cazuri, în canal se inserează un pivot metalic sau din fibră de sticlă pentru creşterea rezistenţei. Etapa finală constă în reconstruirea dintelui prin aplicarea unei încrustaţii (plombă realizată în laborator) sau coroană dentară.

În ultimii ani, datorită tratamentelor de canal, tot mai mulţi dinţi sunt salvaţi. În trecut, dinţii cu nervul sau pulpa deteriorată sau afectată erau extraşi.